Elinescu - Wladow

W dniach 21-22 marca 2014 obradowała w Dallas Komisja Dyscyplinarna Światowej Federacji Brydżowej. Orzekła, że Michael Elinescu i Entscho Wladow, para reprezentacji Niemiec seniorów, która w ubiegłym roku podczas mistrzostw świata na Bali pokonała w finale zespół USA 2, stosowała niedozwolone sposoby komunikacji między partnerami. W związku z tym orzeczono dożywotni zakaz wspólnej gry w imprezach organizowanych przez WBF oraz po 10 lat takiego samego indywidualnego zakazu dla każdego z nich.

Para Elinescu - Wladow, znana jako „Doktorzy”, to jedna z najlepszych par niemieckich, wielokrotni reprezentanci kraju open i seniorów, m.in. zdobywcy klubowego pucharu Europy w 2006 roku, brązowi medaliści drużynowych mistrzostw Europy 2008 w Pau, wielokrotni mistrzowie Niemiec, zwycięzcy wielu turniejów.

W środowisku brydżowym nie mieli nigdy nadzwyczajnej opinii, byli autorami wielu zagrań bardzo ekstrawaganckich i nietypowych. Powszechnie uważano, że ich wyniki są dużo lepsze, niż umiejętności…

Podczas mistrzostw świata 2013 na Bali, niemiecka drużyna seniorów spisywała się bardzo dobrze. Bez problemów awansowała do fazy play off, zajmując w robin round III miejsce, za Francją i USA 2. W ćwierćfinale pokonali silną Indonezję, w półfinale Francję, a w finale USA 2. W ten sposób zdobyli pierwszy dla Niemiec w tej kategorii tytuł mistrzów świata.

Przed finałem do dyrektora turnieju, Maurizio di Sacco, zgłosiła się kapitan niegrający drużyny USA 2, Donna Compton, z prośbą o posadzenie przy stole, na którym będzie występować podczas finału para Elinescu - Wladow, obserwatora. Uzasadniała to szeregiem zaskakujących, niezwykłych zagrań, wykonanych przez tą parę podczas turnieju, szczególnie w ćwierćfinale i półfinale. Di Sacco stwierdził, że bez żadnych dowodów na stosowanie przez Niemców niedozwolonych sygnałów obserwator nie będzie przydzielony, oraz poinformował, że para ta była przedmiotem obserwacji w latach 2008 i 2009, bez rezultatu.

Podczas trzeciego segmentu finału, amerykański gracz Eddie Wold stwierdził, że zarówno Wladow, jak i Elinescu, pokasłują na początku licytacji i po zakończeniu, natomiast nie robią tego w trakcie rozgrywki. Zaczął notować na kontrolce meczowej liczbę kaszlnięć każdego zawodnika przy każdym rozdaniu. Wyniki tych notatek zostały przedstawione sędziemu głównemu oraz dyrektorowi zawodów i zorganizowano nagrywanie pozostałej części finału na wideo oraz posadzono przy stole obserwatora.

Po analizie zapisu wideo - liczby kaszlnięć i innych zachowań pary Elinescu - Wladow - porównaniu aktywności z rozkładami - Amerykanie postawili hipotezę, że para ta stosuje kilka „kodów”. Przy pomocy kaszlnięć przekazywali przed licytację informację o ewentualnie posiadanej krótkości, a po zakończeniu licytacji, o preferowanym kolorze pierwszego wistu. Kod był prosty - jedno kaszlnięcie - trefle, dwa - kara, trzy - kiery, cztery - piki.

Popatrzmy na niektóre przykłady z dokumentu, złożonego przez Amerykanów.

Pierwszy to znajome, bolesne dla nas rozdanie (w meczu o brąz Bermuda Bowl nasz gracz nie trafił, w który z młodszych kolorów wyjść po kontrze Lightnera na 7♥):

 

 

♠ W1064

 

 

♥ 10653

 

 

♦ DW964

 

 

♣ -

 

♠ K2

N

W            E

S

♠ AD98

♥ AK72

♥ DW984

♦ K

♦ A7

♣ AK7432

♣ W9

 

♠ 753

 

 

♥ -

 

 

♦ 108532

 

 

♣ D10865

 

  

Para amerykańska na WE doszła do 7BA. W pewnym momencie, po odzywce 7♥, zgłoszonej przez W, N dał kontrę oraz chrząknął raz, wskazując wist treflowy. Teraz W przeniósł na 7BA, a N kaszlnął dwukrotnie - sugerował bezpieczniejszy wist w karo! Atak faktycznie nastąpił w ten kolor, trójką.   

Drugi przykład:

 

♠ 98

 

 

♥ A54

 

 

♦ W1094

 

 

♣ DW52

 

♠ K43

N

W            E

S

♠ AW752

♥ DW108

♥ K97

♦ A3

♦ 86

♣ K743

♣ A98

 

♠ D106

 

 

♥ 632

 

 

♦ KD752

 

 

♣ 106

 

Na 11 z 12 stołów w finałach mistrzostw świata kontraktem końcowym było 4♠ z ręki E. Na 10 nastąpił atak królem karo. Na stole, gdzie pozycję N zajmował Elinescu, a S Wladow, N kaszlnął raz po zakończeniu licytacji i S wyszedł w trefle.

Trzecim, poza wskazaniu krótkości, i wistu, sygnałem, stosowanym przez nich, było przekazywanie informacji o sile ręki. Zauważono, że Wladow zawsze bardzo szybko wyciągał karty z pudełka i oglądał, jeszcze przed zamknięciem zasłony. Z ręką, kwalifikującą się do otwarcia dotykał tacy do przesuwania pudełek rozdaniowych, z ręką słabszą, nie. Ponadto, stwierdzono, że sygnały, "emitowane" przez Wladowa, były bardzo czytelne, a Elinescu bardziej dyskretne... Uśmiech

Co do kaszlu - obserwatorzy sugerowali, że Niemcy mieli sposób na korektę omyłkowej informacji. Jeżeli nastąpiła błędna liczba kaszlnięć, kaszlący głośno wypowiadał się na temat staniu swojego zdrowia!

Podobnie dwustronna byłą komunikacja na temat wistu - gracz będący na wiście, mając do wyboru dwa alternatywne, kaszlał odpowiednią ilość razy. Jeżeli partner potwierdził tą propozycję kaszlnięciem, następował wist w ten kolor, jeżeli nie - atak następował w kolor alternatywny.

Popatrzmy na przykład używania tych sygnałów, z materiałów złożonych przez Amerykanów do WBF:

D’Orsi Bowl, finał, rozd. 10. Obie po partii.

 

♠ AW9832

 

 

♥ 6

 

 

♦ K10962

 

 

♣ 10

 

♠ 7

N

W            E

S

♠ K5

♥ K854

♥ A10

♦ 843

♦ ADW75

♣ AD872

♣ W543

 

♠ D1064

 

 

♥ DW9732

 

 

♦ -

 

 

♣ K96

 

 

W

Bates

N

Elinescu

E

Hayden

S

Wladow

 

 

1BA

2♦1)

3♣

pas

3BA

pas

pas

ktr.

pas

pas

4♣

pas

pas

4♠

pas…

 

 

 

1)jeden kolor starszy

Przed rozpoczęciem licytacji Wladow nie dotknął tacy - brak otwarcia, po czym kaszlnął dwa razy, wskazując krótkość karo. Elinescu kaszlnął raz, z opóźnieniem - dopiero po wskazaniu przez partnera singla karo - prawdopodobnie wskazując singletona kier. Należy zauważyć, że przed licytacją było mu trudno ocenić, którego singla wskazać! Teraz Wladow, z licytacji przeciwników zorientował się, że partner nie ma zbyt dużo trefli, ponadto wiedział o krótkości kier - miał przesłanki, aby sądzić, że w stole dostanie jakąś długość pikową. Stąd zaskakująca odzywka 4♠.

Poproszono jednego z sędziów francuskich o weryfikację tych ustaleń podczas występu pary Elinescu - Wladow w Cavendishu 2013. Potwierdził on zgodność wniosków z postępowania z Bali z zachowaniem Niemców podczas gry w Monte Carlo.

Komisja Dyscyplinarna WBF stwierdziła zasadność wniosków, zawartych we wniesionym oskarżeniu i zdyskwalifikowała parę niemiecką, jak pisałem na wstępie. Niemcy mają teraz czas na ewentualne odwołanie. Niemiecki Związek Brydżowy, po wysłuchaniu graczy, stwierdził, ze oskarżenia są bezpodstawne, a kaszel był naturalny, spowodowany astmą jednego z graczy i wilgotnym klimatem balijskim.

W razie uprawomocnienia się orzeczenia, może dojść do odebrania drużynie niemieckiej tytułu i przesunięciach na kolejnych miejscach. Wnioskują o to Amerykanie - tytuł mistrzowski przypadłby wtedy drużynie USA 2, a brąz USA 1. Na drugi stopień podium wskoczyliby Polacy.

Marek Wójcicki